We zijn weer op het noordelijk halfrond, en dat zullen we weten ook. Regen, wind, geen zoogdieren, maar wel weer wat vogels.
De temperatuur zakt door de regenbuien iets, van 32 naar 25 graden, maar het is stikbenauwd. Regenbuien wisselen elkaar af, variërend van korte buitjes van 5 minuten tot urenlange buien in de middag.
Aan het begin van de middag, tussen twee buien door, stonden we even aan dek. Op de radar zagen we een flinke regenbui naderen en vanaf het schip konden we onweer zien en horen in de bui.
Voor de veiligheid (op de vlakke zee is een schip veruit het hoogste punt en dan sta je liever niet aan dek) maar even de brug op gegaan. Eén van de vele instrumenten op de brug geeft de windsnelheid aan. Op het moment dat ik binnen kwam lopen was de windsnelheid 7 knopen, net geen windkracht 2 meer. Met het naderen van de storm zagen we de windsnelheid letterlijk elke seconde oplopen, tot maar liefst 42 knopen, windkracht 9. Tijdsbestek: nog geen vijf (!) minuten! Bizar om dat mee te maken. De windsnelheid liep overigens ook weer vrij snel terug tot 20 knopen, maar de opbouw was echt fascinerend.
De tweede stuurman vertelde dat hij wel eens had meegemaakt dat een storm van windstil tot windkracht 10 opbouwde in minder dan 10 minuten, dat had ik ook wel willen meemaken.
Animal life vandaag: opvallend veel vissen (die ook regelmatig uit het water springen) en vliegende vissen (die boven het water zeilen), een octopus (die zo snel voorbij kwam zetten dat ik hem gemist heb, ook al stond in nog geen meter van de waarnemers af) en behoorlijk wat vogels: Bulwers Stormvogel (niet gemeld door ontdekker, dus niet door iedereen gezien), Kleinste Jager (o.a. adult zomerkleed met lange staartpennen, Kleine Jager, Madeirastormvogeltje, Vaal Stormvogeltje, Kühl’s Pijlstormvogel en de onvermijdelijke Noordse Sterns die vaak in groepen opereren.
Voor morgen staat de Sierra Leone Rise op het programma, een reeks oneffenheden in de zeebodem van ruwweg 4500 meter tot een krappe 200 meter diep. We zouden er rond een uur of 9 moeten arriveren en tot een uur of 4 ’s middags overheen moeten varen als alles volgens planning verloopt.
Kijken of we nu eindelijk eens een paar spitssnuitdolfijnen kunnen scoren…..
Vanaf de Plancius, 19º23” Westerlengte, 04º36” Noorderbreedte
Pieter van der Luit
Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
Liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.
Of liever een vogelcruise met miljoenen vogels? Kijk dan naar Birding the Russian Far East.
Vorige blogentry – volgende blogentry