Maandag 25 april 2016
Afgelopen nacht ging de klok weer een uur terug. Voor een aantal van ons heerlijk, die konden een uur langer blijven liggen. Voor de vogelaars onder ons betekent dit dat we vanaf nu een uur eerder ons bed uit moeten om met het eerste licht buiten op dek te staan. Vandaag ging het nog, gewoon je horloge pas aan dek terug zetten, dat gaf ons een uur langer vogelen voor het ontbijt. De eerste paar soorten waren al weer gauw gevonden Leach’s Storm-petrels en Bulwer’s Petrels.
Deze morgen had één van de passagiers iets georganiseerd in het restaurant. Speciaal voor de fotografen een gezellige ochtend waarbij men van alles over fotografie met elkaar kon uitwisselen. Het was een groot succes want zelfs na de lunch was er nog steeds een klein groepje fotografen in het restaurant te vinden.
Deze ochtend werd er ook een lezing over de Kaap Verdische eilanden gegeven, het eindpunt van deze reis.
Een klein groepje Pantropical Spotted Dolphins met daartussen een enkele Clymene Dolphin kwamen zo dicht bij het schip dat je redelijk over de reling moest gaan hangen om ze te kunnen zien. Schitterend hoe gemakkelijk ze in de boeggolf bleven surfen.
Na de middag begon het iets te betrekken en hadden we geregeld een buitje. Heerlijk even die afkoeling na al die dagen met temperaturen van rond de 30 graden.
Ook deze middag was ingevuld door passagiers, een Frans echtpaar die aan de wieg hebben gestaan van het organiseren van poolreizen liet wat stukjes film zien die ze in die tijd gemaakt hebben. Toen werd je nog geëvacueerd met een helikopter als er een IJsbeer rond het kamp opdook. Inmiddels hebben we ook het zwembad weer schoongemaakt nadat het water gisteren toch behoorlijk bruin was geworden, dus heerlijk weer even afkoelen met een ijsje. Voor diegene die daar geen zin in hadden was er binnen een lezing over plankton.
Dinsdag 26 april 2016
Wederom een volle zeedag vandaag, je begint er zo langzamerhand aan te wennen. Je kan merken dat we langzaam naar het einde van de trip toe varen. Een deel van de passagiers geloofde het allemaal wel en deden het allemaal heel relaxed vandaag, lekker uitslapen en genieten van het heerlijke weer bij het zwembad op het achterdek.
Een ander deel ging er nog echt voor om toch nog die laatste paar soorten binnen te harken. Helaas bleef het lijstje aan het einde van de dag redelijk hetzelfde als gisteren. Verschillende Bulwer’s Petrels, Cory’s Shearwaters, Leach’s Storm-petrels en wat groepjes Arctic Terns. We hadden nog wel een Couvier’s Beaked Whale en een groepje Spinner Dolphins.
Natuurlijk, zeker op dit soort rustige zeedagen was er weer een informatief programma georganiseerd. Vandaag waren er verschillende lezingen over de bedreigingen van zeevogels door vissersschepen en wat er allemaal aan gedaan wordt of wat er juist nog niet aan gedaan wordt om die bedreigingen tegen te gaan.
Naast vogels en zeezoogdieren letten we natuurlijk ook op al het andere wat voorbij komt gezwommen. Vandaag weer volop vliegende vissen maar ook een aantal haaien werden er gezien en verschillende Portugese Man-of-war. Dat is een soort kwal die een blaas kan vullen met lucht en zo half drijvend half zeilend zich verplaatst. Als je hem ziet dan is het net een drijvend plastic zakje gevuld met lucht.
Woensdag 27 april 2016
Vandaag is het Koningsdag in Nederland en aangezien Plancius onder de Nederlandse vlag vaart leek het ons een goed idee om iedereen vanochtend te wekken door hard en vals het volkslied door de omroep installatie te zingen. Voor sommige even een schok om zo wakker te worden maar men kon het wel waarderen.
Een groep Long-finned Pilot Whales deed iedereen weer even wakker schudden vandaag. Nu bleek maar weer dat nog steeds alles mogelijk is en dat de beste plek om alles te zien buiten op het dek is. Een min of meer oranje gekleurde Loggerhead Turtle passeerde het schip, altijd leuk dat zelfs de zeeschildpadden meedoen aan Koningsdag. Er waren de hele dag door nog steeds redelijk wat Leach’s Petrels te zien waarvan een aantal met een donkere stuit. Dat hield ons aardig scherp en was telkens weer aanleiding voor wat stevige discussies.
Helaas lieten de echte Kaap Verdische soorten het nog steeds afweten en zoals het er nu naar uit zag zouden we de komende nacht al aankomen in Praia weinig kans dus om deze zeevogelsoorten nog te zien. Maar gelukkig hebben we de perfecte kapitein aan boord en na enig overleg met onze expeditie leidster besloot hij om de komende nacht de vaart uit het schip te halen zodat we morgen nog minimaal twee uur de tijd hebben voordat we de haven binnenlopen. Veel blije gezichten nadat dit werd bekend gemaakt.
Donderdag 28 april 2016
Aan dek voordat het licht was. Nu moest het gaan gebeuren, de laatste paar uur op zee voordat we de haven van Praia binnenlopen en deze fantastische trip erop zit. En ja hoor, nu waren ze er wel. Cape Verde Shearwater, Boyd’s Shearwater en Fea’s Petrel werden gezien. Naast deze, voor de meeste nog nieuwe soorten werden ook Red-billed Tropicbird, Bulwer’s Petrel, Cory’s Shearwater, Brown Booby en Artic Tern gezien. Bij het binnenlopen van de haven begon iedereen te beseffen dat het nu toch echt voorbij was. De laatste soorten werden nog even gauw op de lijst erbij geschreven, Grey Heron, Little Egret, Common Tern, Cape Verde Swift en Iago Sparrow.
Nadat de autoriteiten het schip hadden vrijgegeven mochten de passagiers aan land en begonnen voor hun de verschillende excursies. Wij gingen een start maken met het opruimen en het opnieuw bevoorraden van het schip voor de volgende reis, de volledig door Inezia gecharterde West African Pelagic 2016!
Tijdens deze Atlantic Odyssey 2016 hebben we in totaal 12.228 kilometer afgelegd, 100 vogelsoorten en 20 zeezoogdiersoorten waargenomen!
Lees verder op het blog over de aansluitende West Africa Pelagic