Gisteravond zijn we vroeg naar bed gegaan terwijl het schip nog in het beschutte Beagle Channel voer. Zodra we de oceaan opvoeren, omstreeks 02.00 uur ‘s nachts, werden veel opvarenden gewekt door de golfslag die dwars op het schip lag en ervoor zorgde dat je van links naar rechts werd gerold in bed. Op zich wel lekker, maar naar mate we verder de oceaan opgingen, werd het rollen steviger en begon er van alles om te vallen en van de tafeltjes te rollen, zelfs tot zover dat je moest oppassen niet uit bed te rollen.
Niet dat het nu per se slecht weer was of erg hard waaide, de golfslag raakte het schip precies op de verkeerde plek, de zijkant. Gevolg was dan ook dat er toch wel een aantal slachtoffers onder de opvarenden te betreuren viel, meestal als gevolg van zeeziekte, maar we hebben ook een keer iemand een pittige smak zien maken omdat hij niet op tijd de reling wist vast te pakken. Allemaal geen ernstige zaken gelukkig, maar vervelend voor de betrokkenen. De scheepsarts heeft in de loop van de dag dan ook een flink aantal van de passagiers onder handen genomen en veel mensen voelden zich na afloop gelukkig snel een stuk beter.
De Atlantic Odyssey is de laatste reis van het Antarctische seizoen, het schip gaat na afloop van deze reis in onderhoud in Hansweert in Zeeland en vaart daarna door met de North Atlantic Odyssey naar Spitsbergen. (Even een fun fact tussendoor: tot een aantal jaren geleden heette de North Atlantic Odyssey nog Whale Safari, maar Inezia-gids Menno van Duijn bedacht toen de naam North Atlantic Odyssey en die naam wordt sindsdien gebruikt voor deze reis, niet alleen bij Inezia Tours, maar ook bij andere, zelfs buitenlandse, touroperators.
Maar, om terug te komen bij het einde van het Antarctische seizoen, het is aan het aantal vogels te merken dat de winter er hier op het zuidelijk halfrond aankomt; we hebben vandaag weliswaar een prima dag gehad met flink wat mooie soorten, maar in vergelijking met Antarctica-reizen eerder in het seizoen, is het aantal vogels wel merkbaar lager.
De kwaliteit van de soorten leidt er overigens niet onder met honderden Blue Petrels, tientallen Reuzenalbatrossen, Zuidelijke Reuzenstormvogels, White-chinned Petrels en een handvol Cape Petrels, Antarctic Prions, Southern Fulmars en twee van de mooiste albatrossen, Light-mantled Sooty Albatross, die vandaag gezien werden.
De enige zeezoogdieren vandaag waren ook zeker de moeite waard: een klein groepje Zandloperdolfijnen kwam, heel kenmerkend, even bij het schip kijken en vertrokken vrij snel weer op weg naar onbekende oorden.
De golfslag zal morgen een stuk minder zijn naar verwachting en we hopen dan ook meer mensen aan dek te zien, op zoek naar meer moois. Het schip zal een stuk dichterbij Antarctica zijn morgen en de temperatuur een flink stuk lager, maar de soorten worden maar mooier en mooier….
Vanaf de Plancius, 64º23” Westerlengte, 58º49” Zuiderbreedte,
Pieter van der Luit
Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
Liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.
Of liever een vogelcruise met miljoenen vogels? Kijk dan naar Birding the Russian Far East.
Vorige blogentry – volgende blogentry